Utdanning i Fotterapi

Dette er et samlingsbasert studie over 3 semestre som følger offentlig læreplan for Vg2 og Vg3.

Som fotterapeut jobber du med å behandle og forebygge lidelser knyttet til fotens hud, negler, skjelett og muskler. En utdanning i fotterapi vil gi deg en jobbsikker fremtid som autorisert helsepersonell. Vår utdanning i fotterapi gir deg kompetansen du trenger for å drive egen virksomhet og bestemme over egen hverdag.

Studiestart høst: 19 august
Studiestart vår: 20 januar 2025
Samlingsbasert
1.5 år
Støttet i lånekassen
Pris: 110 000kr (inkl påmeldingsavgift)
Oslo
utdanning i fotterapi

Utdanning i fotterapi med ortopediteknikk

Fotterapifaget gir en helsefaglig opplæring som krever evne til selvstendig vurdering og behandling av ulike former for fotproblemer og fotlidelser hos både friske og de med fysiske og psykiske funksjonshemninger. 

En utdanning i fotterapi gir deg faglig innsikt og praktiske ferdigheter knyttet til kunnskap om anatomi, fysiologi, biomekanikk, hud, negl og sykdomslære. 

Hvorfor ta en utdannelse innen fotterapi?

Som autorisert fotterapeut vil du ha en unik helsefaglig utdannelse som er ettertraktet i markedet, med store jobbmuligheter. Behovet for autoriserte fotterapeuter er enormt. Det er i dag omkring 2000 på landsbasis. Befolkningstallet øker og det blir stadig flere eldre og flere med fotproblemer.  Alle vil på et tidspunkt få behov for en fotterapeut. 

Offentlig godkjent studie

Vår utdanning i fotterapi er et komprimert fulltidsstudium som går over tre semestre (1.5 år) med 5 samlinger per semester. Skolen følger de offentlige læreplanene i programfagene for VG2 og VG3 fotterapi og ortopediteknikk. Videregående løp er den eneste godkjente fotterapiutdannelsen i Norge. 

Autorisert fotterapeut

Fullført og bestått opplæring fører frem til yrkeskompetanse og yrkestittelen autorisert fotterapeut. Autorisasjon søker du på bakgrunn av godkjente timer i praksis på skolen samt fullstendig vitnemål etter beståtte eksamener. Se: www.helsedirektoratet.no

Godkjent av lånekassen

Det å investere i en utdanning kan være en økonomisk utfordring. Vår offentlig godkjente utdannelse innen fotterapi er støttet av lånekassen, som betyr at du kan få finansiert drømmen din. Lånekassen kan gi deg støtte både til skolepenger og opphold. Du kan søke allerede nå: www.laankeassen.no 

Samlingsbasert studie

En av de store fordelene med vår utdanning i fotterapi er at det er samlingsbasert. Vårt samlingsbaserte studie er den ideelle balansen mellom studier, jobb og familieliv. Med 15 fysiske samlinger på fem dager, fordelt på 1.5 år blir det mulig for studenter fra hele landet å delta uten å måtte omprioritere hele livet sitt. Studentene våre kommer fra hele Norge og jobber gjerne fullt ved siden av studiene. Vi vet at tiden din er dyrebar, derfor har vi lagt opp studiet etter behovet. 

Skolen har etablert gode hotellavtaler, noe som gjør oppholdet under samlingene både praktisk og bekymringsfritt. 

Det å skulle bli en dyktig fotterapeut krever mye praktisk trening med god veiledning. Fotterapifaget er et modningsfag som gjør at du vil forstå helheten jo lengre ut i løpet du kommer. Derfor har vi lagt opp studiet på 1.5 år, med eksamen først etter 1 år og deretter etter 1.5 år. Dette mener vi gir deg de beste forutsetningene for å lykkes. En blanding av direkte veiledning og samarbeid med andre studenter i vår elevklinikk gir en rikdom i læringen. Man får venner for livet og ikke minst kollegaer man kan samarbeide med etter utdannelsen. 

Hvorfor studere på Fot & Helseakademiet

Som den største privatskolen med utdanning i fotterapi utdanner vi i dag 32 fotterapeuter årlig. Våre lærere har lang erfaring innen fotterapifaget med egne klinikker. De har spesialkompetanse i biomekanikk og diabetes, samt pedagogikk. Dette gjør at de har en  dyp forståelse og praktisk tilnærming til faget. 

Studiet er samlingsbasert, og ligger sentralt i Oslo, 10 minutter gangavstand fra oslo S. Vår lange historie og etablerte rykte som en pålitelig utdanningsinstitusjon, sikrer en utdannelse som ikke bare ruster deg med nødvendig kunnskap, men også styrker din fremtidige karriere som autorisert fotterapeut.

Hvem tar en utdannelse i fotterapi?

Våre søkere ønsker seg en jobbsikker fremtid, som autorisert fotterapeut er man ettertraktet og sikret jobb. Fotterapi er et fremtidsrettet yrke hvor man jobber selvstendig. Dette gir deg mange muligheter for å kunne bestemme over egen hverdag. 

Noen av våre søkere jobber innen helse og ser behovet for fotterapeuter, mens andre kommer fra helt andre bransjer. Likhetene for alle er at de er lidenskapelig opptatt av å hjelpe andre mennesker og ønsker mer en-til-en kontakt i jobbhverdagen. 

Vår skole er godt kjent og etablert og vi har daglig kontakt med klinikker i hele Norge som ønsker seg fotterapeuter fra vår skole. Ta kontakt med oss om du lurer på behovet i din hjemby. 

Portrettintervju med Unnur: Fra hudpleier til fotterapeut – En reise til selvstendighet

Studieportal – Fleksibilitet

Våre studenter balanserer ofte familieliv og fulltidsjobb. Derfor har vi utviklet en helt unik studieportal. Dette gjør at du kan studere akkurat når det passer deg i mellom samlingene. Vi vet at hverdagen er full, men du har gjerne noe tid enten om morgenen eller om kvelden når barna har lagt seg. Derfor jobber du med portalen akkurat som det passer deg og din travle timeplan. Den typen tilpasning er gull verdt i en verden hvor tiden er dyrebar. I portalen kan du jobbe deg gjennom moduler etter hver samling. Her kan du se videoer med repetisjon fra det du lærte på skolen og undervisning i det teoretiske.  Kombinasjonen oppgaver, quizer, læringsvideoer og lesing i bøkene gjør det lettere for deg å studere mellom samlingene. Gjennom portalen kan du holde kontakten med lærere og medelever og få informasjon fra skolen. 

Eksamen

Vi ønsker at du skal føle deg forberedt og selvsikker før eksamen. Vi vet at eksamen er en stor kilde til stress. Du går opp til 4 Vg2 eksamener etter 1 år, og 4 Vg3 etter 1,5 år. 

Gjennom hele studietiden har du tilgang til studieportalen. Dette gjør at du kan gå gjennom teorien i ditt eget tempo, repetere det du trenger, og forberede deg grundig til eksamen. Husk, det er ingen grunn til å stresse. Vi er her for å støtte deg hele veien. 

Veiledning

Vi hjelper deg gjerne med tilrettelegging og analyse av markedet der du bor for å finne ut om vår utdanning i fotterapi er den rette veien for deg. Vi skriver søknader til NAV og andre instanser ved behov. Noen bedrifter eller forbund gir også støtte til deg som tar en utdannelse som kan heve din kompetanse. Ta kontakt for en uforpliktende samtale. 

Opptak og priser

Studieåret

 • Studiet går over 1.5 år, samlingsbasert
 • Hver samling går fra mandag til fredag, ca. 1 gang i måneden.
 • Totalt 15 samlinger
 • Studentene må opp til offentlig eksamen i Fotterapi (VG2 og VG3) som privatist
 • Studiet krever 450 klokketimer praksis med lærer tilstede, disse gjennomføres i skoletiden i vår elevklinikk.
 • Hospitering i 70 klokketimer hos autorisert fotterapeut.
 • Tilgang til lukket studieportal i hele studietiden
Studiestart høst: 19 august
Studiestart vår: 20 januar 2025
Samlingsbasert
1.5 år
Rullerende opptak frem til studiestart
Støttet i lånekassen
Semesteravgift: Kr 36 000,- betales ved hver semesterstart.
Påmeldingsavgift: 2000kr
Pris: 110 000kr (inkl påmeldingsavgift)
Oslo

Praktisk informasjon

 • Undervisning foregår i skolens lokaler i Grensen 18, Oslo
 • Utdannelsen er basert på klasseundervisning, praksis på skolen og egenstudier
 • Ingen søknadsfrist, men vi har ofte venteliste så vær raskt ute med påmelding
 • Studiet er dekket av lånekassen
 • Vi tar inn maks 16 studenter per klasse

Etter å ha besøkt flere skoler og opplevd behandling i elevklinikkene til de som tilbydde Fotterapi, fant jeg ut at Fot&Helseakademiet var det rette stedet for meg. Det var kombinasjonen av behandlingen jeg fikk og det tydelige engasjementet til lærerne. Da jeg så hvordan lærerne veiledet i elevklinikken og teknikkene de lærte, var jeg overbevist! Som forelder til 3 barn og alt det innebærer av aktiviteter, treninger og lekser, ga ukessamlingene meg den fleksibiliteten jeg trengte. Stort pluss at det tok 7 min å gå fra Oslo S!

Unnur, Les mer

Jeg valgte det samlingsbaserte studiet i Fotterapi på Fot&Helseakademiet da det var mulig med mitt familieliv og 100% jobb ved siden av. Den sentrale beliggenheten gjorde det enkelt for meg å komme reisende fra Haugesund.

Cecilie

Jeg valgte Fot & Helseakademiet på bakgrunn av anbefaling fra en tidligere elev i min hjemby. Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg ble litt «kastet» inn i nye ting og at læringskurven ble bratt. Det at vi hadde forskjellige veiledere i praksis, beriket min lærdom og jeg lærte sååå mye av hver og en av dem. Jeg likte godt at det var så sentralt i Oslo siden jeg hadde lang reisevei. 

Christiane, kull 17

Opptakskrav

VG1 Helse og oppvekstfag eller tilsvarende realkompetanse.
Dersom du har nok arbeidserfaring opparbeidet, kan du søke om å få godkjent VG1 gjennom en realkompetansevurdering (RKV)

Du kan ha realkompetanse gjennom:

 • lønnet arbeid
 • ulønnet arbeid
 • verv
 • organisasjonserfaring
 • fritidsaktiviteter
 • tidligere utdanning (fullført eller ikke fullført)

Ta kontakt med voksenopplæringen i ditt fylke. Der kan de veilede deg gjennom prosessen. Er du usikker på hvem du skal kontakte er skolen behjelpelige med informasjon.

Dersom du ikke har nok arbeidserfaring må du ta eksamenene i VG1. Totalt 4 eksamener. Du kan lese til eksamenene på egenhånd eller ta nettstudier hos Kompetansenteret. Du melder deg opp som privatist. Skolen er behjelpelig med veiledning. 

Fagene

Følgende fagkoder gjelder for studiet: Vg.2

 • FOT2005 Helsefremmende arbeid
 • FOT2006 Kommunikasjon og samhandling
 • FOT2007 Yrkesutøvelse
 • FOT2008 Tverrfaglig eksamen

Følgende fagkoder gjelder for studiet: Vg.3

 • FOT3005 Helsefremmende arbeid
 • FOT3006 Kommunikasjon og samhandling
 • FOT3007 Yrkesutøvelse
 • FOT3008 Tverrfaglig eksamen

Tilleggskurs:

12 okt
1 dag
Pris: 2 200kr
Pris modul 1 og 2: 3 900kr
Oslo
13 oktober
1 dag
Pris: Kr 2 200,
Pris modul 1 og 2: 3 900kr
Oslo
02 november
1 dag
Pris: 1 900kr
Oslo

Kontakt oss